Wat is order fulfilment?

order_fulfilment_blog

Order fulfilment, ook wel orderverwerking genoemd, is het proces dat zich bezighoudt met de verwerking en levering van producten aan klanten. Een groot deel van de webshops kiest ervoor om de orderverwerking uit te besteden. Hoe komt het dat order fulfilment zo populair is? En waar moet je op letten bij order fulfilment? In dit artikel zijn de voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen om jou als webshop eigenaar inzicht te verschaffen.

Wat houdt order fulfilment in?

Orderverwerking is het proces van zowel fysiek als administratief afhandelen van bestellingen vanuit diverse verkoopkanalen. Het omvat verschillende stappen, waaronder het ontvangen van de bestelling, het verzamelen en verpakken van de producten, het verzenden van de bestelling en het afhandelen van eventuele retour- of ruilen zendingen. Het orderverwerkingsproces varieert afhankelijk van het soort bedrijf, de omvang van het proces en de orders die worden besteld.

Definitie order fulfilment:

“Order fulfilment is het stroomlijnen van het orderverwerkings- en leveringsproces vanuit (webshop) bestellingen.”

Order fulfilment proces:

  1. De eerste stap in het orderverzamelproces is het ontvangen van de bestelling. Dit kan via verschillende kanalen, tegenwoordig worden veel orders voornamelijk online via een website, verkoopplatform of portal geplaatst.
  2. Zodra de bestelling is ontvangen, moeten de producten uit de voorraad worden gehaald, verpakt en naar de klant worden verzonden. 
  3. Het verzendproces dient passend te worden ingericht. De factoren die hierbij een rol spelen zijn de kwetsbaarheid van het product, het formaat van het product, de levertijd, het land van bestemming en het tarief. Op basis van deze factoren wordt er een keuze gemaakt voor een postdienst, pakketvervoerder of een transportbedrijf.
  4. Tot slot moeten eventuele retourzendingen of ruilingen worden afgehandeld. Hierbij is ondersteuning en service van zowel de verkopende als de ontvangende partij een must.

Wat zijn de voor- en nadelen van order fulfilment?

De vraag is natuurlijk of het uitbesteden van order fulfilment de oplossing is voor jou als webshop. Met order fulfilment besteed je namelijk de logistieke afhandeling van de webshoporders uit. Om de juiste afweging te maken zijn hieronder de voor- en nadelen van order fulfilment uiteengezet.

Voordelen uitbesteden orderverwerking

Snellere levertijden, grotere nauwkeurigheid en lagere verzendkosten zijn een greep uit de voordelen van order fulfilment. Veel webshops kiezen ervoor hun orderverwerking uit te besteden, zodat zij meer tijd kunnen besteden aan bijvoorbeeld hun groeidoelstellingen, productontwikkeling en klantenservice. Voorraadbeheer neemt veel tijd in beslag. Dankzij het uitbesteden hoeft men niet meer na te denken over randzaken als magazijngrootte, voorraadbeheer, personeel, etc.

Een ander voordeel van order fulfilment is dat het kan leiden tot snellere levertijden. Orderverzamelaars hebben kennis en ervaring in het snel en efficiënt verzamelen, verpakken en verzenden van orders, waardoor bedrijven hun levertijden kunnen verbeteren en de klantervaring kunnen vergroten. Snellere levertijden leiden indirect tot meer klanttevredenheid en loyaliteit, wat weer bijdraagt aan de groei.

Kortom, het uitbesteden van je logistieke activiteiten bij een fulfilment partij levert volledige ontzorging op van uw goederenverwerking, voorraadbeheer en orderverwerking.

Nadelen uitbesteden orderverwerking

Echter, sommige bedrijven kiezen er bewust voor om de order fulfilment in eigen beheer te houden, bijvoorbeeld uit angst om grip op het orderverzamelproces te verliezen. Als webshopeigenaar wil je immers de kwaliteit van je producten handhaven, net als de nauwkeurigheid van de orderverwerking en de snelheid van de levering. Bij het uitbesteden van je orderwerking aan een derde partij wil je minimaal dezelfde standaard hanteren als dat  je het proces in eigen huis verzorgt, en het liefst beter!

Uitbesteden van diensten kost natuurlijk geld. Dit kan in het begin een barrière zijn om te kiezen voor order fulfilment middels een derde partij. Hoewel er kosten aan verbonden zijn, levert het tijd en ruimte op. Daarnaast bespaart men kosten van personeel en magazijnruimte.

Hoe werkt dropshipping?

Dropshipping is in de afgelopen jaren een populair bedrijfsmodel geworden. Dit is te danken aan het feit dat ondernemers hun eigen online winkels kunnen beginnen zonder zelf de voorraad te beheren of de verzending te behandelen. Order fulfilment is bij dropshipping een fundamenteel onderdeel van de onderneming.

Wanneer een klant een bestelling plaatst op de website van de dropship onderneming, stuurt de eigenaar de bestelgegevens naar zijn order fulfilment leverancier, die het product vervolgens rechtstreeks naar de klant verzendt. De dropship-eigenaar behandelt het product niet fysiek, maar fungeert als tussenpersoon tussen de klant en de leverancier.

order_fulfilment

In het algemeen vereist een succesvolle orderverwerking bij dropshipping effectieve communicatie, betrouwbare leveranciers en een goed ontworpen orderverwerkingssysteem. Bij wie dit op orde is, draagt order fulfilment bij aan een lucratief businessmodel voor dropship ondernemers.

Voor wie is order fulfilment een uitkomst?

Hoe meer webwinkels, hoe meer keuze voor klanten… én des te belangrijker om aan de wensen en eisen van klanten te voldoen. Deze eisen omvatten bijvoorbeeld levering op de volgende werkdag, gratis retourzendingen en personalisatiemogelijkheden. Dit maakt het moeilijk maar uitdagend om de concurrentie voor te blijven.

Om aan deze hoge verwachtingen te kunnen voldoen, is een efficiënt en overzichtelijk logistiek proces nodig. Het opzetten en onderhouden van zo’n proces vereist veel tijd, ruimte, geld en personeel. Het vinden van een balans tussen kostenbesparing en een optimaal logistiek proces is daarom van essentieel belang.

Order fulfilment is een oplossing voor veel bedrijven, waaronder e-commerce retailers, webshops, bedrijven met een fysieke orderstroom en andere organisaties die producten aan klanten verkopen. Order fulfilment is vooral nuttig voor bedrijven die een groot aantal bestellingen hebben of die hun klantenbestand willen uitbreiden.

Waar moet je op letten bij het uitbesteden van orderverwerking?

  • Het outsourcen van orderverwerking kan een slimme zakelijke beslissing zijn als je je activiteiten wilt stroomlijnen en de efficiëntie wilt verbeteren. Hierbij is het van belang dat je potentiële order fulfilment bedrijven vergelijkt met elkaar en afweegt wat de belangrijkste factoren zijn om succes te garanderen.
  • Een van de belangrijkste overwegingen bij het uitbesteden van orderverwerking is het kiezen van een betrouwbare partner met expertise. Dit impliceert grondig onderzoek naar mogelijkheden in het binnen- en buitenland, order verwerkingstijd, systeemintegraties, locatie en prijzen.
  • Stel duidelijk je wensen en behoeften op om te kijken of hier voor jouw (web)shop onderneming aan kan worden voldaan. Denk hierbij aan KPI’s zoals de verwerkingstijd van bestellingen, nauwkeurigheidspercentages en klanttevredenheidsniveaus.
  • Gegevensbeveiliging is een wezenlijk punt om op te letten om gevoelige klant- en bedrijfsinformatie te beschermen.

Order fulfilment bij Straver Logistics

Straver Logistics staat voor allerlei (web)winkels klaar, van mkb-bedrijven tot aan startende webshops. Een vast en betrouwbaar team neemt de orderverwerking voor je uit handen. Al meer dan 35 jaar heeft het familiebedrijf Straver Logistics kennis en ervaring vergaard in opslag, voorraadbeheer, warehousing, fulfilment en transport. Met een persoonlijke benadering en flexibiliteit, leveren wij logistiek op maat.


De financiële voordelen

•Kostenbesparing: Door fulfilment uit te besteden, kan een bedrijf besparen op investeringen in infrastructuur, opslagruimte, technologie en personeel. De fulfilmentpartner neemt deze kosten op zich en zorgt voor efficiënte en kostenbesparende operaties.

•Schaalbaarheid: Een externe fulfilmentpartner kan de flexibiliteit bieden om de opslag- en distributiecapaciteit aan te passen aan de behoeften van een bedrijf. Dit betekent dat het bedrijf alleen betaalt voor de benodigde ruimte en middelen op een bepaald moment, waardoor schaalbaarheid mogelijk wordt zonder hoge vaste kosten. 

•Expertise en efficiëntie: Fulfilmentbedrijven hebben vaak uitgebreide expertise en ervaring in logistiek en orderafhandeling. Ze kunnen gebruikmaken van geavanceerde systemen en processen om de operaties te stroomlijnen en efficiëntie te verbeteren, waardoor kosten worden bespaard en fouten worden verminderd. Dit resulteert in lagere kosten.

•Lagere verzendkosten: Door gebruik te maken van de verzendnetwerken en volumekortingen van fulfilmentpartners kunnen bedrijven profiteren van lagere verzendkosten. Dit kan vooral gunstig zijn bij internationale verzendingen of grote volumes.

•Tijd- en arbeidsbesparing: Het uitbesteden van fulfilment neemt de verantwoordelijkheid voor taken zoals orderverwerking, verpakking en verzending weg bij het interne team van een bedrijf. Dit bespaart tijd en middelen die kunnen worden ingezet voor andere kernactiviteiten en bedrijfsgroei.

•Technologie-investeringen: Het gebruik van fulfilmentdiensten stelt bedrijven in staat om toegang te krijgen tot geavanceerde technologieën en systemen voor voorraadbeheer, orderafhandeling, tracking en rapportage. Dit elimineert de noodzaak voor interne investeringen in dergelijke systemen. 

•Snellere orderverwerking: Fulfilmentbedrijven zijn gespecialiseerd in het snel en nauwkeurig verwerken van bestellingen. Dit kan leiden tot snellere leveringen aan klanten, wat de klanttevredenheid verhoogt en herhaalde aankopen bevordert.

•Lagere overheadkosten: Het uitbesteden van fulfilment minimaliseert de behoefte aan interne opslagruimte, apparatuur en personeel, wat resulteert in lagere overheadkosten voor een bedrijf. Dit kan vooral gunstig zijn voor kleine en middelgrote ondernemingen.

•Focus op kernactiviteiten: Door fulfilment uit te besteden, kunnen bedrijven zich richten op hun kernactiviteiten, zoals productontwikkeling, marketing en klantenservice. Dit kan de groei en concurrentiepositie van het bedrijf versterken.

Wil je meer weten over fulfilment bij Straver Logistics? Neem contact op via de contactgegevens onderaan. Wij kijken graag samen hoe we de logistieke uitdaging tot een succes maken.

Scroll naar boven