Klein pakket versturen met fulfilment: hoe werkt het?

Webshop logistiek

Wereldwijd is het versturen van pakketten een onmisbaar aspect van het dagelijks leven geworden. De exponentiële groei van e-commerce bedrijven en webwinkels leidt ertoe dat er meer en meer kleine pakketten worden verstuurd. Als webshop eigenaar beschik je over verschillende mogelijkheden (zoals fulfilment) om een klein pakket van A naar B te versturen. Wat zijn de voor- en nadelen, voor jou én de ontvanger?

Als webwinkel is het versturen van pakketten naar klanten, met name kleine pakketten, een tijdrovend proces. Van verpakking tot etikettering en coördinatie met vervoerders; er zijn veel stappen nodig om de levering soepel te laten verlopen. Zelfs een klein foutje kan leiden tot vertragingen, ontevreden klanten en extra kosten. Door het verzendproces zorgvuldig uit te laten voeren middels fulfilment, kunnen bedrijven zorgen voor een tijdige en efficiënte levering, wat doorgaans leidt tot een verhoging van de klanttevredenheid en zorgt voor kostenbesparing.

Een klein pakket valt binnen specifieke richtlijnen omtrent gewicht en afmetingen. De meest voorkomende voorbeelden zijn een (bubbel)envelop, brievenbusdoos, verzendzak of een vouwdoos op maakt om het product zo compact mogelijk te verzenden. De verzending van kleine pakketten wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, in dit artikel gaat het om bestellingen van webwinkels. Met het uitbesteden van fulfilment zorg je ervoor dat jouw kleine pakketten efficiënt de deur uitgaan en tijdig bij je klanten worden geleverd.

Wat valt er onder een klein pakket?

Gewicht: pakketten tot 5 kg
Afmetingen: 35x20x15 cm (ongeveer 10 liter)*

Wat valt er onder een klein pakket:

Gewicht: pakketten tot 5 kg

Afmetingen: 35x20x15 cm (ongeveer 10 liter)*

Manieren om een klein pakket te versturen

Er zijn verschillende manieren om een klein pakket te versturen, elk met zijn eigen voor- en nadelen. De meest voorkomende manieren om kleine pakketten te verzenden zijn:

  • Postdiensten: Postdiensten zijn de meest traditionele manier om kleine pakketten te verzenden. Ze zijn betrouwbaar en betaalbaar, maar ze kunnen niet altijd tracking bieden en het kan langer duren om het pakket te leveren.
  • Koeriersdiensten: Koeriers zijn een populaire keuze voor de verzending van kleine pakketten. Zij bieden snellere levertijden, tracking en een reeks leveringsopties. Denk bijvoorbeeld aan avondlevering, levering op dezelfde dag en verzenden naar een afhaalpunt. Koeriers kunnen echter duurder zijn dan postdiensten. Denk aan een pakket versturen via DPD, DHL, Fedex en PostNL.
  • Fulfilment: Fulfilment is een uitstekende optie voor webwinkels die grote hoeveelheden kleine pakketten versturen. Door dit uit te besteden aan fulfilment partijen hoef je als webwinkel niet meer te zorgen voor opslag, picking, verpakking en verzending. Fulfilment partijen beschikken bovendien over expertise in binnen- en buitenland, evenals diensten zoals retourneringen. Kortom, zij kunnen je volledig ontzien van jouw logistieke werkzaamheden wat weer ruimte geeft voor andere aspecten bij het houden van een webshop.

De service van fulfilment

Fulfilment diensten helpen jou als webwinkel eigenaar de voorraad- en verzendprocessen te beheren en stroomlijnen. Een fulfilment partij wordt vooral gebruikt om goederen op te slaan in een magazijn, bestellingen te verzamelen en te verpakken waarna de (kleine) pakketten naar je klanten worden verstuurd. Fulfilment biedt voor vele webshophouders en logistiek behoevende een uitkomst om de groei te stimuleren. Een groot deel van de fulfilment partijen zijn flexibel en hebben ruimte voor de wensen, behoeften en doelen van elk bedrijf.

Eén van de belangrijkste voordelen van fulfilment bedrijven is dat je in staat wordt gesteld om je te concentreren op je kernactiviteiten, zoals productontwikkeling, marketing en klantenservice. De meeste fulfilment partijen bieden een totaaloplossing waarmee alle logistieke activiteiten – van goederenontvangst tot nazorg van je verzending – zijn inbegrepen. De service van fulfilment diensten gaat vaak nog wat stappen verder, zo kun je het materiaal van de verpakking bepalen, worden zowel B2B- als B2C- orders verwerkt uit één centrale voorraad en wordt het retourproces volledig uit handen voor je genomen. De gegevens van je retourzendingen worden geregistreerd en gerapporteerd waardoor je eenvoudig inzicht krijgt in je retourstroom. Via overeengekomen controlepunten worden de geretourneerde artikelen bekeken en worden hier actiepunten aan gekoppeld. Zo bestaat de keuze voor het terugboeken naar de A-kwaliteit voorraad, of mocht een product beschadigd zijn, dan wordt het afgekeurd of vernietigd. Niks is vervelender dan een retourproces wat veel tijd en dus geld kost. Een fulfilment partij wat het retourproces goed voor je organiseert neemt veel ergernis en onnodige kosten uit handen. Een groot of klein pakket kan voor jou verstuurd worden in Nederland, Europa of zelfs wereldwijd.

Stappenplan klein pakket versturen middels fulfilment

Benieuwd hoe je als webshop eigenaar middels fulfilment een klein pakket van A naar B verstuurd? Dat gaat bij Straver Logistics als volgt:

  1. Middels een koppeling met jouw webshop of verkoopomgeving worden de bestellingen opgehaald naar het WMS (Warehouse Management Systeem) van de fulfilment partij. Straver Logistics neemt middels een interne IT-afdeling dit soort processen volledig over waardoor een geruisloze orderstroom wordt gewaarborgd;
  2. Dit WMS biedt de mogelijkheid om processen efficiënt en naar de wensen van de webshop-eigenaren in te richten. Daarnaast biedt Straver Logistics voor haar klanten een klantportaal aan. Dit biedt onder andere 24/7 inzicht in de verwerking van je goederen, voorraadstanden en realtime orderstatus waardoor je toch nog inzage houdt in de logistieke afhandeling van jouw producten;
  3. Wij hebben contracten met diverse vervoerders. Verstuur een pakket met DHL, DPD, PostNL, etc. Via dit netwerk worden jouw kleine pakketten verstuurd van A naar B in binnen- en buitenland.
  4. Mocht de klant het product willen retourneren of ruilen, dan verzorgen wij een goede, snelle en transparante afhandeling.

In samenspraak bepaal je als webshop eigenaar met ons de stappen van het logistieke proces.

Wil je meer weten over een klein pakket sturen bij Straver Logistics? Neem contact op via de contactgegevens onderaan. Wij kijken graag samen hoe we de logistieke uitdaging tot een succes maken.

*Bij Straver Logistics beschouwen wij pakketten tot 10 liter als een klein pakket.

Scroll naar boven