Hoe logistiek belangrijk is voor fulfilment

Fulfilment service

Als e-commerce retailer is fulfilment een cruciaal aspect voor het succes van jouw onderneming. Fulfilment omvat het gehele proces van het ontvangen, verwerken en verzenden van bestellingen naar klanten. Het is een complexe taak waarbij efficiënte logistiek een essentiële rol speelt. Waarom is logistiek zo belangrijk hiervoor?

Wat is fulfilment?

Fulfilment verwijst naar het proces van het afhandelen van bestellingen vanaf het moment van ontvangst tot aan de levering aan de klant. Het omvat het picken en verpakken van producten, het beheren van de voorraad, het regelen van de verzending en het afhandelen van eventuele retourzendingen. Een effectieve fulfilment strategie is van cruciaal belang om klanten tevreden te stellen en een positieve merkervaring te bieden.

“Het uitbesteden van fulfilment stelt webshops in staat om schaalbaarheid te bereiken zonder te hoeven investeren in extra opslagruimte, personeel en logistieke systemen.”

– Klant Straver Logistics –

De rol van logistiek in fulfilment

Logistiek speelt een essentiële rol in het fulfilment proces. Het omvat alle activiteiten die nodig zijn om ervoor te zorgen dat de juiste producten op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Hier zijn enkele belangrijke aspecten waar logistiek van invloed is op fulfilment:

Voorraadbeheer: Een goed logistiek systeem stelt je in staat om je voorraad op een efficiënte manier te beheren. Door de juiste voorraadniveaus te handhaven en de beschikbaarheid van producten te bewaken, kun je voorkomen dat je klanten teleurgesteld raken door uitverkochte producten of vertragingen in de levering.

Orderverwerking: Logistiek is verantwoordelijk voor het soepel verwerken van bestellingen. Dit omvat het picken van producten uit de voorraad, het zorgvuldig verpakken ervan en het labelen voor verzending. Een efficiënt logistiek proces zorgt voor een snelle en nauwkeurige orderverwerking, waardoor klanten tevreden blijven.

Verzending en levering: Logistiek is verantwoordelijk voor het organiseren van de verzending en levering van producten naar klanten. Dit omvat het kiezen van de juiste transportdiensten, het regelen van de benodigde documentatie en het volgen van de zendingen om ervoor te zorgen dat ze tijdig en in goede staat bij de klant aankomen.

Retourbeheer: Retourzendingen zijn een onvermijdelijk onderdeel van fulfilment. Een effectieve logistieke aanpak omvat het afhandelen van retourzendingen op een snelle en klantvriendelijke manier. Dit kan onder andere het bieden van eenvoudige retourprocedures, het organiseren van terugbetalingen en het beoordelen van geretourneerde producten om te bepalen of ze opnieuw kunnen worden verkocht.

Voordelen van fulfilment services

Het uitbesteden bij professionele fulfilment services kan aanzienlijke voordelen bieden voor webwinkeliers. Hier zijn enkele voordelen van het werken met zo’n service:

Expertise en ervaring: Fulfilment services hebben de expertise en ervaring om het fulfilment proces efficiënt te beheren. Ze hebben geavanceerde systemen en processen opgezet om orderverwerking, voorraadbeheer en verzending te stroomlijnen. Door gebruik te maken van hun kennis en ervaring, kun je profiteren van een soepel en geoptimaliseerd proces.

Schaalbaarheid: Een professionele fulfilment service kan zich aanpassen aan de groei van je bedrijf. Ze beschikken over de benodigde infrastructuur en middelen om je voorraad te beheren, ongeacht de omvang ervan. Dit stelt je in staat om je te concentreren op het laten groeien van je webshop, terwijl de betreffende service zorgt voor een naadloze afhandeling van je bestellingen.

Kostenbesparing: Het uitbesteden hiervan kan kostenbesparend zijn. Fulfilment services hebben doorgaans gunstige tarieven voor transport en verzending vanwege hun schaalvoordelen. Bovendien hoef je geen eigen opslagruimte of personeel voor dit aspect te hebben, wat kan resulteren in lagere operationele kosten voor je webshop.

We merken bij een eerste gesprek met een webshophouder vaak dat er twijfel bestaat om het volledige fulfilmentproces uit te besteden.
Webshophouders twijfelen of zij wel voldoende verzendvolume hebben of dat de leverprestaties en klantbeleving die zij nu halen wel op hetzelfde niveau zal blijven.


Logisch, aangezien je jouw producten elders onderbrengt en hier voor je gevoel minder grip op zal hebben wanneer je het uitbesteedt. Echter merken wij bij de webshophouders welke wel kiezen voor een volledige uitbesteding van het fulfilmentproces dat zij een kostenverlaging behalen, zelf meer tijd kunnen besteden aan commerciële activiteiten, productontwikkeling en zo uiteindelijk sneller groeien. Deze groei kan door fulfilment partijen vaak goed worden opgevangen vanwege de verzend en arbeidscapaciteit waar zij over beschikken.

– Straver Logistics –
Scroll naar boven