Alles over webshop logistiek

Webshop logistiek

Als eigenaar of manager van een e-commerce onderneming weet je als geen ander hoe belangrijk het is om een goed georganiseerde webshop te hebben. Maar wist je dat het optimaliseren van je webshop logistiek net zo cruciaal is voor het succes van je online onderneming? Met de groeiende populariteit van e-commerce zijn webshops en webwinkels tegenwoordig overal te vinden. Het gemak van online winkelen heeft ervoor gezorgd dat steeds meer mensen hun producten en diensten via internet aanschaffen. Echter, achter de schermen van een succesvolle webshop gaat een goed georganiseerde logistieke infrastructuur schuil. Kom erachter hoe een ideale logistiek in elkaar steekt en waar je op moet letten.

Een efficiënte logistieke aanpak kan een aanzienlijke impact hebben op jouw webshop op vlakken als: klanttevredenheid, concurrentievoordeel en kostenbesparing. Het optimaliseren van het logistieke proces is niet enkel belangrijk voor webshops, maar ook voor dropshippers en MKB-bedrijven die naast offline ook online via hun website fysieke producten verkopen.

“Webshop logistiek verwijst naar het geheel van processen en activiteiten die betrokken zijn bij het beheren en verzenden van producten vanaf het moment van aankoop tot aan de levering bij de klant.”

Optimalisatie van webshop logistiek

Een van de eerste stappen in het optimaliseren van webshop logistiek is het efficiënt beheren van de voorraad en het organiseren van het magazijn. Een goed voorraadbeheer zorgt ervoor dat producten op voorraad zijn wanneer klanten ze willen kopen en minimaliseert tegelijkertijd de kosten van het opslaan van overtollige voorraad.

Tips voor het optimaliseren van voorraadniveaus:

 • Analyseer verkoopgegevens en trends om de vraag naar producten beter te voorspellen. Dit helpt bij het bepalen van de juiste voorraadniveaus.
 • Implementeer een just-in-time voorraadmodel waar mogelijk. Dit betekent dat producten pas worden besteld bij de leverancier op het moment dat een klant een bestelling plaatst.
 • Werk samen met betrouwbare leveranciers om ervoor te zorgen dat de bevoorrading van producten soepel verloopt.
 • Mogelijke oplossingen voor magazijnorganisatie om orderafhandeling te versnellen:
  • Gebruik geavanceerde magazijnbeheersystemen om de locatie van producten in het magazijn te optimaliseren en pickfouten te minimaliseren.
  • Overweeg een efficiënt pick-en-packproces, waarbij de bestelde producten snel worden verzameld en klaargemaakt voor verzending.
  • Introduceer barcodescanning en automatisering in het magazijn om de orderverwerkingstijd te verkorten.

Verzend- en bezorgopties voor Webwinkels

Het aanbieden van diverse verzend- en bezorgopties draagt bij aan de steeds hogere eisen van de klant vandaag de dag. Uit onderzoek blijkt dat 60% van de online winkeliers hun aankoopbeslissing baseert op het gemak van bezorgopties. 

 • Standaard levering: Gratis of betaalbare verzending die doorgaans iets langer duurt.
 • Express levering: Snellere verzendoptie voor klanten die bereid zijn extra te betalen voor een snellere levering.
 • Afhalen bij een afhaalpunt: Klanten kunnen ervoor kiezen om hun bestelling op te halen bij een afhaalpunt op een voor hen geschikte locatie en tijdstip.

Het aanbieden van flexibele bezorgopties is een effectieve manier om klantloyaliteit op te bouwen en de tevredenheid te vergroten. Klanten hebben graag controle over hoe en wanneer hun bestelling wordt geleverd, en het aanbieden van keuzes in verzendopties kan een positieve invloed hebben op hun koopervaring. Loyale klanten wil je natuurlijk hebben als webshop om de volgende redenen:

 • Het kost meer geld nieuwe klanten te werven, dan bestaande klanten te behouden
 • Zij zijn bereid meer geld uit te geven, dan nieuwe klanten
 • Zij geven meer inzicht in je doelgroep, waardoor je bijvoorbeeld ook gepersonaliseerde nieuwsbrieven kunt toesturen

Daarnaast kan het gebruik van track-and-trace systemen klanten in staat stellen om de status van hun bestellingen te volgen, wat de transparantie en het vertrouwen vergroot. Een goed georganiseerd verzendproces minimaliseert ook het risico op vertragingen en beschadigingen tijdens de levering

Samenwerken met een fulfilment partij

Het samenwerken met een fulfilment partij biedt diverse voordelen voor webshop eigenaren. Zo bespaar je tijd en kosten, omdat de fulfilment partij verantwoordelijk is voor het beheren van voorraad, orderverwerking en verzending. Door professionele expertise en geavanceerde systemen kunnen snelle en betrouwbare verzendingen worden gegarandeerd. Schaalbaarheid wordt vergemakkelijkt, waardoor jouw webshop kan groeien zonder zorgen over logistieke uitdagingen. 

Zo ziet een samenwerking met Straver Logistics Waddinxveen eruit

Overweeg of besluit je te gaan samenwerken en de webwinkel logistiek uit handen te geven? Straver Logistics Waddinxveen werkt volgens onderstaande werkwijze. Doordat persoonlijke aandacht één van de kernpunten is, wordt het voorstel altijd op maat gemaakt.

Stap 1: Kennismaking en behoefteanalyse
Middels een kennismakingsgesprek met de webshophouder leren we elkaar beter kennen en zorgen we dat we inzicht krijgen in de logistieke behoeften. Hier gaan we inhoudelijk in op de huidige logistieke processen, uitdagingen en doelstellingen. 

Stap 2: Gegevensverzameling
Bij een potentiële samenwerking kijken we samen met jou als webshophouder naar de huidige logistieke situatie, verzend volumes, bestemmingen, omvang van de artikelen, omvang van de totale voorraad en technische mogelijkheden voor het koppelen met de webshop omgeving en de omgeving van Straver Logistics Waddinxveen.

Stap 3: Analyse van de gegevens en bespreken mogelijke oplossing
Aan de hand van de verzamelde gegevens gaan we aan de slag en vergelijken we dit met onze interne logistieke processen. Hiermee leggen we de basis van de verbeterpunten. Vervolgens overleggen we dit met de webshophouder. 

Stap 4: Voorstel op maat
Aan de hand van de uitkomsten van de procesanalyse gaan we aan de slag met een voorstel op maat. Hierin zullen de specifieke wensen zoals het toevoegen van een flyer, een cadeauverpakking of eigen verzendverpakking mee worden genomen. Naast de specifieke wensen worden ook de dienst prijzen weergegeven voor de logistieke processen zoals het verwerken van de voorraad vanuit uw leverancier, de opslagkosten, de orderverwerking kosten en verzendkosten. Na het toezenden van ons voorstel spreken we een moment af om gezamenlijk het voorstel te doorlopen. 

Stap 5: Implementatieplan
Indien het voorstel akkoord is bevonden gaan we over tot het opstellen van een implementatieplan om zo de eerste stap richting een samenwerking te zetten. Hierin bespreken we het stappenplan met de volgende onderdelen: inventarisatie voorraad, opslagruimte voorbereiden en proces inrichten, systemen koppelen en artikelen aanmaken, koppelingen tussen de systemen testen, transport organiseren voor verhuizing van de voorraad, inslag en controle van de voorraad, personeel informeren en trainen, test orders plaatsen en uitvoeren om zo succesvol samen te werken. 

Scroll naar boven